Op de koffie bij Lara Meester, Product Owner binnen de Rabobank

Terugblikken met Lara

Oud Joust trainee Lara Meester rondde 2 jaar geleden haar traineeship bij Rabobank af. Gestart als data analist en inmiddels door gegroeid naar data steward en product owner is ze nog steeds werkzaam bij de bank. Anne Eggenhuizen en Wesley den Horder gingen bij haar langs om bij te praten over haar ervaringen en het groeipad wat zij heeft doorgemaakt.

Oud trainee Lara Meester’. We komen binnen bij Rabobank in hartje Utrecht en worden vriendelijk verwelkomd door de receptie die ons direct wat te drinken aanbiedt. Tijdens het wachten zien we een grote diversiteit aan mensen die communiceren in verschillende talen. In de corona tijd was het hier stil maar inmiddels is het weer een bruisende ontmoetingsplaats voor Rabobank collega’s, klanten en leveranciers. Lara haalt ons op en vertelt dat zij inmiddels weer minimaal 1 x per week op kantoor te vinden is. Ze vindt het fijn om weer face to face te kunnen afstemmen met haar teams.

Hoe is je zoektocht naar een eerste baan gegaan?

‘Met een bachelor bedrijfs en consumenten wetenschappen en een master in business economics was ik breed opgeleid. Dus ik kon veel kanten op qua baan. In eerste instantie was ik op een open dag bij Rabobank om te kijken of ik in aanmerking kwam voor een traineeship. Helaas is dat uiteindelijk niks geworden. Toen ben ik verder gaan kijken naar mogelijkheden op magnet.me en daar kwam ik Joust tegen. Tijdens de gesprekken met Joust spraken de opleidingsmogelijkheden me erg aan. Toevallig had Joust ook een functie open staan bij Rabobank. Hier ben ik op gesprek geweest maar functie inhoudelijk sloot het niet helemaal aan. De kennismaking was wel erg positief waardoor ik door de manager ben doorverwezen naar een ander team. Uiteindelijk mocht ik starten als data analist. Ik had nog geen ervaring in zo’n type functie maar qua skills hadden Joust en Rabobank alle vertrouwen dat ik alles kon leren tijdens het traineeship’.

Kan je ons meenemen in het groeipad wat je hebt doorlopen?

‘Ik ben dus bij Rabobank gestart als data analist maar er kwamen al snel nieuwe kansen op mijn pad. Omdat er een collega uit het team weg ging kwam er een positie als data steward vrij. Ik ben gevraagd om deze positie in te vullen en was direct enthousiast over deze nieuwe kans. Functie inhoudelijk was het een verandering van alleen de data analyseren naar ook de data interpreteren en advies geven aan verschillende stakeholders. Ook de andere kansen zijn eigenlijk vanzelf op mijn pad gekomen. Een van de product owners ging weg en ik werd gevraagd om deze functie op me te nemen. Het leek me een interessante nieuwe uitdaging dus ook die ben ik aan gegaan. Door mijn manager destijds ben ik aangespoord om te onderzoeken of dit iets voor mij zou zijn. Doordat we nu agile zijn gaan werken, veranderde de opzet van onze teams. Inmiddels ben ik ook product owner geworden van een deel van mijn oude data team.’

Kan je ons meenemen in je traineeship periode via Joust?

‘Het traineeship was een goede start van mijn carrière. Ik kreeg de kans om verschillende relevante trainingen te volgen en het netwerk van andere trainees was prettig om te sparren bijvoorbeeld over uitdagingen in het werk en hoe zij ermee om gingen. Het is fijn dat dit een groep ambitieuze jonge mensen is die ook een eerste stap in hun carrière zet, daardoor leg je makkelijker contact en herken je elkaars verhalen en uitdagingen. Alexandra was mijn coach tijdens het traineeship, het was fijn om een externe sparringspartner te hebben. Met name om te praten over thema’s zoals ontwikkeling, salaris, omgaan met managers en de inhoud van de werkzaamheden. Intern is het toch vaak lastiger om hierover in gesprek te gaan en advies te vragen’.

Wat brengt de toekomst?

‘Dat blijft een lastige vraag. Ik heb nooit voor Rabobank gekozen omdat ik per se bij de bank wilde werken. Ik ben destijds eigenlijk met name op mijn gevoel en de leuke functie af gegaan. Voor nu wil ik me gaan focussen op het data team en me vooral ook met de inhoud blijven bezig houden. In het team zijn door krapte op de arbeidsmarkt veel wisselingen geweest waardoor ik nu een van de langst zittende ben. Die inhoudelijke kennis wil ik graag met het team delen. De afgelopen tijd zijn er veel kansen op mijn pad gekomen. Dus het zetten van een vervolg stap hoeft van mij voorlopig niet. Een sterk team vormen in de rol als product owner en data steward brengt me nu uitdaging genoeg’.

Wat zou je tegen andere trainees willen meegeven?

‘Ga op je gevoel af en zeg gewoon ja. Je hebt niks te verliezen en je weet nooit zeker of een functie helemaal bij je past. Bedrijven strooien met definities en functie titels terwijl je daar zelf als buitenstaander nog geen beeld bij hebt. Je moet het vooral zelf gaan ervaren en Ja durven zeggen tegen de kansen die op je pad komen. Worst case scenario ben je een ervaring rijker, best case scenario levert het je een mooie start van je carrière op. Gebruik Joust als sparringspartner en maak een mooie start van je carriere’.

Bekijk ons ruime aanbod
aan
traineeships

Aanmelden